Frågor och Svar

Här samlar vi vanliga frågor och svar allt eftersom frågor kommer in. Har du en fråga som inte finns här? Maila kundcenter.vl@regionvastmanland.se .

Sidan uppdaterades 2016-01-08

Kan jag fortfarande byta mitt gamla kort? 
Ja du kan fortfarande byta ditt kort hos våra KundCenter, valda ombud eller med våra kortbytarkuvert. Hos ombuden kan du byta kort fram till den 30 september, därefter är det KundCenter och kortbytarkuvert som gäller.

Måste alla byta ut sina VL-kort?
Ja det stämmer, alla måste byta ut sina VL-kort. Men kom ihåg, om du har Autogirokort ska du inte gå och byta det själv. Vi kommer nämligen att skicka hem de nya autogirokorten. Tills du har fått ditt nya kort hemskickat kan du bara visa upp ditt gamla autogirokort för föraren när du åker.

Vad händer med det jag har kvar på kortet när jag byter det?
Allt du har på ditt VL-kort flyttas över till det nya Resekortet. Du förlorar alltså ingenting när du byter till det nya kortet, allt kommer att finnas kvar.

Jag har hört talas om bonus, får jag det om jag byter mitt kort nu?
Nej tyvärr, bonus kunde man få om man bytte sitt kort under perioden 3/8 - 13/9 2015.

Jag vill bara lämna in mitt gamla VL-kort, men vill inte ha ett nytt Resekort, kan jag göra så?
Ja det går bra, du väljer själv om du vill byta till ett nytt kort.

Var kan jag ladda mitt nya Resekort?
Precis som vanligt kan du besöka våra KundCenter i Västerås eller något av våra fullvärdiga ombud i länet för att ladda ditt kort. Det går också att ladda kortet på bussen, också på nätet om du registrerar dig på Mina Sidor. Länken dit hittar du längst upp på sidan, ovanför sökrutan.

Vad kan jag ladda mitt Resekort med?
Du kan ladda ditt Resekort med en valfri produkt, och dessutom kan du ha reskassa tillsammans med produkten. Vill du ha flera olika produkter behöver du ha flera olika Resekort - ett till varje produkt. 

På ett Resekort kan du alltså endast ha:

  • en produkt (t.ex. ett 40-resorskort)
  • en ålderskategori (t.ex. vuxen)
  • ett giltighetsområde (t.ex. Västerås kommun)

Jag har hört talas om reskassa, vad är det?
Reskassa är en ny betalmetod som du kan använda i och med det nya betal- och biljettsystemet. Du kan ladda ditt Resekort med reskassa och sedan använda den för att betala bussresor när och vart du vill i länet. Du kan dessutom använda den för att betala en produkt som du vill ladda på ditt kort.

Hur fungerar reskassa?
Utöver en valfri produkt kan du alltid ladda reskassa på ditt Resekort. Du kan ladda minst 100 kronor och upp till 4000 kronor som är maxbeloppet för vad du kan ha på din reskassa. Via Mina Sidor kan du välja att ha gemensam reskassa på ett Resekort, och koppla andra Resekort till den reskassan. På det sättet kan flera Resekort dela på en och samma reskassa.

Går min reskassa automatiskt in när mina andra resor är slut? 
Nej det gör den inte. Om du vill betala din resa med reskassa måste du alltid tala om det för föraren innan du håller upp kortet för läsaren. Eftersom reskassan är ett betalsätt måste föraren först knappa in det som du vill köpa och att du vill betala med reskassa. Därefter visar du upp kortet för läsaren så att rätt belopp kan dras från reskassan.

Har jag Tappa-bort-garanti på mitt nya Resekort nu?
Nej, Tappa-bort-garantin gäller inte automatiskt på de nya Resekorten. Det är en extra fördel som du kan få tillgång till via Mina Sidor som lanseras först i september. Tappa-bort-garanti förutsätter alltså att du både har registrerat dig på Mina Sidor och registrerat kortet på ditt konto. Du måste också spärra kortet via ditt konto på Mina Sidor för att kunna få ett nytt hemskickat.

Är det 30 kr i pant även på det nya Resekortet?
Nej, panten försvinner. Resekortet kommer i stället att kosta 30 kr. Det betyder att du numera äger ditt Resekort när du väl har det i din hand. När du byter in ditt gamla VL kort kan du förstås kvitta panten på 30 kr mot kostnaden för ditt nya Resekort.

Har några biljett- och korttyper försvunnit?
Nej, alla våra produkter finns kvar! Du kan alltså ladda ditt Resekort med samma produkter som vanligt. Gå till Våra biljetter här på vl.se eller kontakta KundCenter för att se vilka produkter som finns.

Jag var och laddade mitt nya Resekort, men jag ser bara mina gamla resor när jag viserar det på bussen. Blev kortet inte laddat?
Jodå, kortet blev laddat. Men i det nya systemet visas bara en produkt i taget till skillnad från det gamla systemet som la ihop alla resor som fanns på kortet. Om du till exempel hade två resor kvar och köpte ett nytt 40-resorskort så stod det förut 42 resor när du visade kortet på bussen. Men numera står det två resor när du visar kortet på bussen, eftersom resterande 40 resor ligger och väntar på att det första två ska försvinna innan de syns. Om du är osäker kan du alltid be att få en kortinformation från föraren på bussen, hos våra fullvärdiga ombud eller hos våra KundCenter. Om du registerar ditt kort på Mina Sidor så kommer du att kunna se allt som finns laddat på kortet även där.

Jag brukar använda både ett 40-resorskort och ett 10-resorskort, kan jag fortsätta med det?
Ja absolut, men du måste ha dem på två separata kort eftersom det är två olika produkter.

Kan både jag och mitt barn åka på mitt Resekort?
Ja, men bara om du har reskassa på Resekortet. Då kan du använda reskassan för att betala för ditt barn medan du själv åker på din egen produkt, t.ex. ditt 30-dagarskort. Eftersom du inte kan blanda flera produkter eller ålderskategorier på ett Resekort är Reskassan alltid ett bra komplement. Den kan du alltid kombinera med din produkt, och använda både för dig själv och dina medresenärer, oavsett ålder. Vill du inte använda reskassa kan du förstås ha ett separat Resekort för ditt barn istället.

Står datum på den nya enkelbiljetten som gäller i 30 dagar?
Nej, det gör det inte. Men behåll kvittot så står köpdatumet där. Streckkoden på enkelbiljetten är aktiv i 30 dagar från köpdatum.

Kan jag fortfarande dra två resor på mitt seniorkort, för mig och barnbarnet? Det är ju ändå samma pris.
Nej, det kan du tyvärr inte. Du måste betala för barnbarnet separat eftersom det nya systemet till skillnad från det gamla skiljer på de två ålderskategorierna, så som det ska vara. Men du kan alltid ha en reskassa på ditt kort som du kan använda till barnbarnet, eller ha ett separat kort för ditt barnbarn om du hellre vill det. Du kan fortfarande åka två seniorer på samma kort eftersom resenärerna då hör till samma ålderskategori. Säg bara till föraren att dra två resor innan du visar kortet.

Om jag har flera kort med resor på måste jag få fler Resekort tillbaka då?
Nej, du kan få tillbaka dina resor som reskassa på ditt nya kort, men vi kan tyvärr inte lägga på enstaka resor.