Det här gör vi

Vi följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Tillsammans med resenärerna har vi ett gemensamt ansvar att minska smittspridningen av covid-19.

Vår annorlunda vardag fortsätter

Nu är vintermånaderna här och tyvärr behöver vi leva i en annorlunda vardag ett tag till, vilket innebär att vi alla måste fortsätta att hjälpas åt för att minska smittspridningen. Det gäller även dig.

Folkhälsomyndighetens tydliga rekommendationer om att hålla avstånd till varandra måste vi även eftersträva ombord på bussarna och på hållplatserna. Vårt tips till dig som måste resa är att undvika rusningstid eller vänta på nästa buss om det börjar bli fullt ombord.

Det viktigaste är att vi alla hjälps åt att skapa en säker kollektivtrafik!

Alla bussar rullar

För att undvika trängsel behöver vi minska trycket i kollektivtrafiken. Detta är en utmaning som i stort sett alla kollektivtrafikbolag i Sverige brottas med.

Vi kör med hela vår trafikkapacitet för att erbjuda så många alternativ som möjligt för er resenärer. Vi uppmanar även att endast resa med oss om inget annat alternativ finns. Det finns stora risker för att trängsel ska uppstå på vissa linjer under vissa tider. I landsbygdstrafiken där bussarna inte går lika ofta och resorna är lite längre än i stadstrafiken blir det såklart mer kännbart.

Alla bussar har en funktion så att bussföraren kan signalera när bussen är fullsatt. Skyltarna fram och på sidan skyltas då om med ordet ”fullsatt” efter linjenumret. Möts du av en buss som är skyltad med ”fullsatt” så behöver du vänta in nästa buss. Som resenär är det ditt ansvar att inte gå på en fullsatt buss där du inte kan hålla tillräckligt med avstånd.

Vi har bussvärdar vid knutpunkter där många resenärer befinner sig. Bussvärdarna guidar, stöttar och kan hjälpa dig som har frågor.

Vi bevakar hela tiden trafiken och har beredskap för att omfördela bussar på de linjer där många reser, framför allt i landsbygdstrafiken. Det kan innebära att linjer med få resenärer kan bli sena eller tillfälligt indragna vilket inte kommer att synas i reseplaneraren.

Munskydd rekommenderas

Från och med den 7 januari 2021 rekommenderar Folkhälsomyndigheten munskydd som komplement vid tillfällen då det kan vara svårt att hålla avstånd. Det viktigaste för att hindra smittspridning är att fortsätta hålla avstånd och bara resa om man verkligen måste. 

Rekommendationen om munskydd gäller:

  • Vardagar mellan klockan 07.00-09.00 och 16.00-18.00
  • Dig som är född 2004 eller tidigare (från gymnasieålder eller äldre)

Personligt ansvar att ha och bära munskydd

Det är ditt personliga ansvar att se till att du har munskydd under de tiderna som Folkhälsomyndigheten rekommenderar. Resenärer som inte har munskydd kommer att få gå ombord på fordonen och kommer inte att avvisas under sin resa.

Det är inte förarens eller någon annan personals ansvar att övervaka efterlevnaden av rekommendationen. Munskydd för engångsanvändning kan du köpa på apotek, livsmedelsbutiker och fackhandel.

Du som är kund hos VL och som har glömt eller inte hunnit skaffa munskydd än, har möjlighet att hämta munskydd på VL:s kundcenter Resecentrum mot uppvisande av giltig biljett. Tillgången kan dock komma att variera och det är inte garanterat att det finns munskydd att hämta vid varje tillfälle.

Så använder du engångsmunskydd rätt

Vi hänvisar till Folkhälsomyndighetens instruktion "Så använder du engångsmunskydd". Du hittar instruktionen under "dokument" på den här sidan. 

Släng använt munskydd i en papperskorg

Använda munskydd slängs i vanlig papperskorg. Du som använt munskydd har ett stort ansvar i att slänga det på angiven plats och inte på golvet/marken. Släng inga munskydd i bussens papperskorg då den snabbt kan bli överfull. 

Glöm inte att fortsätta:

  • Hålla avstånd
  • Tvätta händerna ofta
  • Res med ansvar – och bara om du måste