Det här gör vi

Vi följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Tillsammans med resenärerna har vi ett gemensamt ansvar att minska smittspridningen av covid-19.

Vår annorlunda vardag fortsätter

Vi måste fortsätta hjälpas åt för att minska smittspridningen. Det gäller även dig.

Folkhälsomyndighetens tydliga rekommendationer om att hålla avstånd till varandra måste vi även eftersträva ombord på bussarna och på hållplatserna. Vårt tips till dig som måste resa är att undvika rusningstid eller vänta på nästa buss om det börjar bli fullt ombord. Och glöm inte munskydd enligt de rekommendationer som finns.

Det viktigaste är att vi alla hjälps åt att skapa en säker kollektivtrafik!

Alla bussar rullar

För att undvika trängsel behöver vi minska trycket i kollektivtrafiken. Detta är en utmaning som i stort sett alla kollektivtrafikbolag i Sverige brottas med.

Vi kör med hela vår trafikkapacitet för att erbjuda så många alternativ som möjligt för er resenärer. Vi uppmanar även att endast resa med oss om inget annat alternativ finns. Det finns stora risker för att trängsel ska uppstå på vissa linjer under vissa tider. I landsbygdstrafiken där bussarna inte går lika ofta och resorna är lite längre än i stadstrafiken blir det såklart mer kännbart.

Alla bussar har en funktion så att bussföraren kan signalera när bussen är fullsatt. Skyltarna fram och på sidan skyltas då om med ordet ”fullsatt” efter linjenumret. Möts du av en buss som är skyltad med ”fullsatt” så behöver du vänta in nästa buss. Som resenär är det ditt ansvar att inte gå på en fullsatt buss där du inte kan hålla tillräckligt med avstånd.

Vi bevakar hela tiden trafiken och har beredskap för att omfördela bussar på de linjer där många reser, framför allt i landsbygdstrafiken. Det kan innebära att linjer med få resenärer kan bli sena eller tillfälligt indragna vilket inte kommer att synas i reseplaneraren.

Munskydd rekommenderas

Folkhälsomyndigheten rekommenderar att engångsmunskydd används vid resor i kollektivtrafiken, i första hand när det ofta förekommer trängsel, på vardagar klockan 7–9 samt 16–18.

Det viktigaste för att hindra smittspridning är att fortsätta hålla avstånd och bara resa om man verkligen måste. 

Rekommendationen om munskydd gäller dig som är född 2004 eller tidigare (från gymnasieålder eller äldre).

Eget ansvar 

Du ansvarar själv för att ha munskydd i kollektivtrafiken. Munskydd köper du på apotek. Även vissa försäljningsombud, livsmedelsbutiker och fackhandel säljer munskydd för engångsanvändning. 

Du som är kund hos VL och inte har möjlighet att skaffa dig, eller glömt, munskydd kan hämta munskydd för dagens resor på vårt kundcenter vid Centralstationen i Västerås mot uppvisande av giltig biljettTillgången kan dock komma att variera och det är inte garanterat att det finns munskydd att hämta vid varje tillfälle. 

Så använder du engångsmunskydd rätt

För dig som reser med kollektivtrafiken rekommenderas engångsmunskydd, som du använder och sedan kasserar. Återanvänd inte. Munskyddet tar du på innan du kliver på bussen eller tåget och tar av när du klivit av. 

Var noga med att dina händer är rena när du sätter på dig munskyddet och se till att det täcker näsa och mun. Ta inte med dina händer på munskyddet när du har det på dig och sprita händerna igen när du tagit av det. 

Kasta det använda munskyddet i papperskorg för att inte skräpa ned. Finns det ingen papperskorg kan du ta med det hem och slänga i hushållssoporna. 

Se Folkhälsomyndighetens instruktion "Så använder du engångsmunskydd". Du hittar instruktionen under "dokument" på den här sidan.  

Kom ihåg:

  • Håll avstånd
  • Tvätta händerna ofta
  • Res med ansvar – och bara om du måste