Använd munskydd i VL-trafiken

Folkhälsomyndigheten rekommenderar att engångsmunskydd används vid resor i kollektivtrafiken, i första hand när det ofta förekommer trängsel, på vardagar klockan 7–9 samt 16–18.

Munskydd rekommenderas

Folkhälsomyndigheten rekommenderar att engångsmunskydd används vid resor i kollektivtrafiken, i första hand när det ofta förekommer trängsel, på vardagar klockan 7–9 samt 16–18.

Det viktigaste för att hindra smittspridning är att fortsätta hålla avstånd och bara resa om man verkligen måste. 

Rekommendationen om munskydd gäller dig som är född 2004 eller tidigare (från gymnasieålder eller äldre).

Eget ansvar 

Du ansvarar själv för att ha munskydd i kollektivtrafiken. Munskydd köper du på apotek. Även vissa försäljningsombud, livsmedelsbutiker och fackhandel säljer munskydd för engångsanvändning. 

Du som är kund hos VL och inte har möjlighet att skaffa dig, eller glömt, munskydd kan hämta munskydd för dagens resor på vårt kundcenter vid Centralstationen i Västerås mot uppvisande av giltig biljettTillgången kan dock komma att variera och det är inte garanterat att det finns munskydd att hämta vid varje tillfälle. 

Så använder du engångsmunskydd rätt

För dig som reser med kollektivtrafiken rekommenderas engångsmunskydd, som du använder och sedan kasserar. Återanvänd inte. Munskyddet tar du på innan du kliver på bussen eller tåget och tar av när du klivit av. 

Var noga med att dina händer är rena när du sätter på dig munskyddet och se till att det täcker näsa och mun. Ta inte med dina händer på munskyddet när du har det på dig och sprita händerna igen när du tagit av det. 

Kasta det använda munskyddet i papperskorg för att inte skräpa ned. Finns det ingen papperskorg kan du ta med det hem och slänga i hushållssoporna. 

Se Folkhälsomyndighetens instruktion "Så använder du engångsmunskydd". Du hittar instruktionen under "dokument" på den här sidan.  

Kom ihåg:

  • Håll avstånd
  • Tvätta händerna ofta
  • Res med ansvar – och bara om du måste