Använd munskydd i VL-trafiken

Från den 26 februari rekommenderas munskydd i kollektivtrafiken i Västmanland alla dagar och alla tider. Rekommendationen gäller personer födda 2004 och tidigare, det vill säga personer från 16 år och äldre.

Munskydd rekommenderas

Från den 26 februari rekommenderas munskydd i kollektivtrafiken i Västmanland alla dagar och alla tider. Rekommendationen gäller personer födda 2004 och tidigare, det vill säga personer från 16 år och äldre. 

Region Västmanland inför skärpta regionala rekommendationer med anledning av att smittspridningen av covid-19 återigen ökar. Rekommendationerna gäller fram till och med den 2 maj, men kan förlängas

Det viktigaste för att hindra smittspridning är att fortsätta hålla avstånd och bara resa om man verkligen måste. 

Rekommendationen om munskydd gäller 

  • alla dagar, alla tider
  • dig som är född 2004 eller tidigare (från gymnasieålder eller äldre)

Eget ansvar 

Munskydd köper du på apotek. Även vissa försäljningsombud, livsmedelsbutiker och fackhandel säljer munskydd för engångsanvändning. Du ansvarar själv för att ha munskydd i kollektivtrafiken. 

Du som är kund hos VL och inte har möjlighet att skaffa dig, eller glömt, munskydd kan hämta munskydd för dagens resor på vårt kundcenter vid Centralstationen i Västerås mot uppvisande av giltig biljettTillgången kan dock komma att variera och det är inte garanterat att det finns munskydd att hämta vid varje tillfälle. 

Så använder du engångsmunskydd rätt

För dig som reser med kollektivtrafiken rekommenderas engångsmunskydd, som du använder och sedan kasserar. Återanvänd inte. Munskyddet tar du på innan du kliver på bussen eller tåget och tar av när du klivit av. 

Var noga med att dina händer är rena när du sätter på dig munskyddet och se till att det täcker näsa och mun. Ta inte med dina händer på munskyddet när du har det på dig och sprita händerna igen när du tagit av det. 

Kasta det använda munskyddet i papperskorg för att inte skräpa ned. Finns det ingen papperskorg kan du ta med det hem och slänga i hushållssoporna. 

Se Folkhälsomyndighetens instruktion "Så använder du engångsmunskydd". Du hittar instruktionen under "dokument" på den här sidan.  

Kom ihåg:

  • Håll avstånd
  • Tvätta händerna ofta
  • Res med ansvar – och bara om du måste