Planera din resa

Här hittar du information om hur du planerar din resa. Det är inte säkert att du får plats på bussen du tänkt resa med. Kom ihåg: Res bara om du verkligen måste och undvik då helst rusningstrafik.

VL, liksom andra kollektivtrafikbolag i Sverige, är nu i ett läge då vi inte själva kan göra mer för att minska risken för trängsel. Men det kan du, och din hjälp behövs.

Enligt smittskyddslagen har var och en av oss ett personligt ansvar att förhindra smittspridning. Vi förstår att alla inte kan välja bort kollektivtrafiken. Det är heller inte meningen. Men om alla åtminstone väljer bort icke nödvändiga resor gör det stor skillnad. Därför ber vi dig att vara en del av lösningen.

Välj annat färdsätt

Under pandemin är kollektivtrafiken till för de som verkligen måste resa. Om du kan cykla, gå eller välja andra färdsätt, kanske en bit av resan, hjälper du till att minska trängseln i kollektivtrafiken. Om du ändå måste resa kollektivt, kan tåg vara ett alternativ på vissa sträckor.

Vi förstår att det är en svår, tråkig och jobbig situation du som resenär ställs inför. Vi vill såklart också slippa uppmaningen att inte resa med oss, men så länge pandemin pågår är den viktigaste prioriteringen att hålla nere smittspridningen.

Tack för att du hjälper till!

Det är inte säkert att alla får plats

Eftersom alla ska försöka att hålla avstånd ombord kan det innebära att bussen blir fullsatt snabbt. Det innebär att alla som vill resa kanske inte får plats utan behöver invänta nästa buss. Det är föraren som avgör när bussen är fullsatt och har då rätt att köra förbi kommande hållplatser på linjen. Det är därför viktigt att du planerar din resa och är ute i god tid.

Frågor att ställa till dig själv vid planerandet av resa:

  • Behöver jag verkligen göra den här resan?
    Under pandemin är kollektivtrafiken till för de som verkligen måste resa. Kan du avstå till förmån för någon annan som behöver en plats ombord? 
  • Kan jag undvika att resa i rusningstrafik?
    Det är hårt tryck på kollektivtrafiken under rusningstrafik då många reser och trängsel kan uppstå. Rusningstrafiken pågår mellan klockan 06.30-08.30 och 14.30-17.30 under vardagar. Kan du välja en avgång när färre reser med oss?

Så funkar det på bussen

Resenärer går ombord via bussens andra dörr. Det är viktigt att låta avstigande gå av först. Vid bussens andra dörr finns viseringsmaskinen där Resekort/biljett blippas som vanligt.

Elev? Tänk efter noga

Störst trängselproblematik är det på linjer där många grundskole- och gymnasieelever reser. Det är därför viktigt att du som är skolelev och/eller förälder tänker över transport till och från skolan extra noga. Finns det ett annat alternativ att ta sig till skolan än att åka med bussen så ber vi er att göra det. 

Förändringar i busstrafiken

Linje 11, 12 och 13 i Västerås är inställda. Beslutet nu är att det gäller fram till och med 31 december 2020. Vi väntar på ett nytt beslut som ska komma under hösten.

Inga tidtabeller på hållplatserna

Förändringar sker fort och vi har tyvärr inte möjlighet att hålla tidtabellerna i tryck uppdaterade, därför har de tillfälligt tagits bort från alla hållplatser. Du hittar tidtabellerna här på vl.se eller i VL-appen. Du kan också få trafikupplysning om du ringer Kundservice på 0771- 22 40 00.