Planera din resa

Det är inte säkert att du får plats på bussen du tänkt resa med eftersom den kan vara fullsatt. Därför är det bra att du planerar din resa om du måste åka kollektivt.

VL, liksom andra kollektivtrafikbolag i Sverige, är nu i ett läge då vi inte själva kan göra mer för att minska risken för trängsel. Men det kan du, och din hjälp behövs. Tack för att du hjälper till!

Res bara med kollektivtrafiken om du måste

Covid-19 ökar i Västmanland och vi måste alla hjälpas åt att minska smittspridningen. Res bara med kollektivtrafiken om du måste. Tack för att du hjälper till!


 
 

Välj annat färdsätt

Under pandemin är kollektivtrafiken till för de som verkligen måste resa. Enligt smittskyddslagen har var och en av oss ett personligt ansvar att förhindra smittspridning.

Vi förstår att alla inte kan välja bort kollektivtrafiken. Men om alla åtminstone väljer bort icke nödvändiga resor gör det stor skillnad.

Om du kan cykla, gå eller välja andra färdsätt, kanske även en bit av resan, hjälper du till att minska trängseln. Om du ändå måste resa kollektivt, kan tåg vara ett alternativ på vissa sträckor.

Vi förstår att det är en svår, tråkig och jobbig situation du som resenär ställs inför. Vi vill såklart också slippa uppmaningen att inte resa med oss, men så länge pandemin pågår är den viktigaste prioriteringen att hålla nere smittspridningen.

Innan resan

Frågor att ställa till dig själv vid planerandet av resa:

  • Behöver jag verkligen göra den här resan?

Under pandemin är kollektivtrafiken till för de som verkligen måste resa. Kan du avstå till förmån för någon annan som behöver en plats ombord?

  • Kan jag undvika att resa i rusningstrafik?

Det är hårt tryck på kollektivtrafiken under rusningstrafik då många reser och trängsel kan uppstå.

Rusningstrafiken pågår mellan klockan 06.30-08.30 och 14.30-17.30 under vardagar. Kan du välja en avgång när färre reser med oss?

Det är inte säkert att alla får plats

Eftersom alla ska försöka att hålla avstånd ombord kan det innebära att bussen blir fullsatt snabbt. Det innebär att alla som vill resa kanske inte får plats utan behöver invänta nästa buss.

Det är föraren som avgör när bussen är fullsatt och har då rätt att köra förbi kommande hållplatser på linjen. Det är därför viktigt att du planerar din resa och är ute i god tid.

Till dig som skolelev

Störst trängselproblematik är det på linjer där många grundskole- och gymnasieelever reser.

Det är därför viktigt att du som är skolelev tänker över transport till och från skolan extra noga.

Finns det ett annat alternativ att ta sig till skolan än att åka med bussen så ber vi dig att göra det.

Så funkar det på bussen

Resenärer går ombord via bussens andra dörr. Det är viktigt att låta avstigande gå av först.

Vid bussens andra dörr finns viseringsmaskinen där Resekort/biljett blippas som vanligt.

Förändringar i busstrafiken

Linje 11, 12 och 13 i Västerås är inställda. Beslutet nu är att det gäller fram till och med 31 december 2020. Vi väntar på ett nytt beslut som ska komma under hösten/vintern.

Inga tidtabeller på hållplatserna

Förändringar sker fort och vi har tyvärr inte möjlighet att hålla tidtabellerna i tryck uppdaterade, därför har de tillfälligt tagits bort från alla hållplatser.

Du hittar tidtabellerna här på vl.se i eller i VL-appen. Du kan också få trafikupplysning om du ringer Kundservice på 0771- 22 40 00.

Ladda ner tidtabell

Här kan du söka din busstidtabell och ladda ner den till din mobiltelefon eller dator.

Köpa biljett

Du kan köpa din biljett på flera olika sätt beroende på vilken biljett du vill köpa.