Datum

Fortsatt inställda tåg Fagersta–Västerås – de flesta ersätts med buss

På grund av banarbeten och personalbrist hos tågoperatören VR Sverige blir det fortsatt inställda tåg mellan Fagersta N och Västerås C, i augusti och september. De flesta tåg som ställs in kommer att ersättas med buss.



Under perioden 12 augusti–29 september ställs sex avgångar in varje vardag mellan Fagersta N och Västerås C. Antalet tåg som ställs in är samma som tidigare, men kommer att påverka andra avgångar än tidigare. De tåg som ställs in är:

Från Fagersta N

  • Tåg 8091: Fagersta N – Västerås C 05.37–06.40
  • Tåg 8033: Fagersta N – Västerås C 06.33–07.40
  • Tåg 8095: Fagersta N – Västerås C 14.39–15.50

Från Västerås C

  • Tåg 8092: Västerås C – Fagersta N 07.10–08.18
  • Tåg 8096: Västerås C – Fagersta N 15.19–16.26
  • Tåg 8050: Västerås C – Fagersta N 16.19–17.27

Buss ersätter tåg

De inställda tågen ersätts med buss, men ersättningsbussarna kommer inte att stanna vid alla stationer. En ersättningsbuss som stannar på samtliga stationer längs sträckan skulle behöva avgå tidigare än föregående tåg, men trots det anlända senare till slutdestinationen. Ersättningstrafiken är därför anpassad efter framför allt gymnasieelever och pendlare som behöver vara i Västerås innan klockan 08.00. 

Tidtabell för perioden 12 augusti till 29 september 2024

Tåg i Bergslagens webb hittar du mer information om förändringarna och tidtabellen som gäller för perioden 12 augusti till 29 september 2024. I tidtabellen hittar du information om avgångs- och ankomsttider för ersättningsbussarna, samt vid vilka stationer de stannar.

Två bussavgångar för tåg 8033 och 8050

Tåg 8033 med avgångstid klockan 06.33 från Fagersta N har två ersättningsbussar, och det har även tåg 8050 med avgångstid 16.19 från Västerås C. De två ersättningsbussarna för respektive tåg kör enligt följande:

  • Den ena ersättningsbussen kör direkttrafik mellan Fagersta och Västerås, och stannar alltså bara vid stationerna Fagersta N, Fagersta C och Västerås C.
  • Den andra ersättningsbussen kör mellan Ängelsberg och Västerås C, och stannar bara vid stationerna Ängelsberg, Virsbo, Ramnäs, Surahammar och Västerås C.

Det innebär att du inte kan resa med någon ersättningsbuss från eller till Hallstahammar och Dingtuna med de här avgångarna.

Fler bussar från Dingtuna på morgonen

Under perioden tågavgångarna ersätts med buss, kan det bli fler resande än vanligt på VL:s linjer som kör mellan de orter som påverkas. Det gäller framför allt linje 515 från Dingtuna till Västerås C på morgonen, eftersom inga ersättningsbussar stannar i Dingtuna.

För att minska risken för fullsatta bussar sätter vi tillfälligt in fler VL-bussar på linje 515 från Dingtuna till Västerås C med avgångstid klockan 07.38, på vardagar.    

Så här kan du resa när tågen är inställda 

Om du brukar resa med Bergslagspendeln

  • från Ängelsberg till Västerås C eller tvärtom kan du resa med ersättningsbuss vissa avgångar.
  • från Virsbo till Västerås C eller tvärtom kan du resa med ersättningsbuss vissa avgångar.
  • från Ramnäs till Västerås C eller tvärtom kan du resa med ersättningsbuss vissa avgångar.
  • från Surahammar till Västerås C eller tvärtom kan du resa med ersättningsbuss eller med VL:s linje 514.
  • från Hallstahammar till Västerås C eller tvärtom kan du resa med ersättningsbuss vissa avgångar eller med VL:s linje 511.
  • från Dingtuna till Västerås C eller tvärtom kan du resa med VL:s linje 515.

Enligt prognos från VR Sverige ska tågen gå enligt ordinarie tidtabell från vecka 40. 

Förseningsersättning

De inställda tågen är planerade trafikstörningar, och information om det har publicerats i Tåg i Bergslagens informationskanaler minst 3 dygn innan störningen inträffar. Det innebär att du inte har rätt till förseningsersättning hos VL för de inställda tågen. Du kan läsa mer om VL:s villkor för förseningsersättning på sidan Förseningsersättning.