Datum

Reparationsarbete på Vasagatan påverkar busstrafiken i centrala Västerås

Från och med den 10 juli till och med den 30 juli 2023 stängs flera hållplatser av på linjerna 2, 5, 6 och 21 och linjerna kör lite annorlunda i centrala Västerås. Det beror på ett reparationsarbete på Vasagatan. Även flextrafiken påverkas.I samband med ett reparationsarbete stängs Vasagatan av för trafik mellan Stora gatan och Biskopsgatan/Domkyrkosesplanaden.  

Busstrafiken

Avstängningen innebär att linjerna 2, 5, 6 och 21 leds om via Cityringen (Norra Ringvägen, Västra Ringvägen och Södra Ringvägen) och att linjerna inte stannar vid följande hållplatser:

  • Stora Gatan
  • Smedjegatan
  • Rudbecksgatan

Du som vill resa till någon av hållplatserna ovan hänvisas i stället till hållplats Västerås Central eller till någon av de tillfälliga hållplatserna enligt kartan nedan.

omeldningskarta linje 2_5_6_21_TM.jpg

Kartan visar omledningen av linjerna 2, 5, 6 och 21.

Följande hållplatser blir tillfälliga för linjerna 2, 5, 6 och 21 under reparationsarbetet: 

  • Västgötegatan
  • Biskopsgatan
  • Blåsbogatan

När reparationsarbetet är klart går bussarna som vanligt igen. Arbetet beräknas pågå till och med den 30 juli, men kan ta kortare eller längre tid än planerat.

Så trafikeras Stora Gatan

Vid hållplats Stora Gatan passerar flera linjer, men det är bara linje 2, 5, 6 och 21 som leds om.

Följande linjer stannar vid hållplats Stora Gatan precis som vanligt:

  • 1
  • 3
  • 4
  • 14

Trafik på Stora gatan.jpgKartan visar vilka bussar som stannar och inte stannar vid hållplats Stora Gatan från och med den 10 juli till och med den 30 juli.

Byte mellan linjer

För att du enkelt ska kunna byta mellan busslinjer har vi samtrafik mellan vissa tider. Det innebär att bussarna väntar in varandra på Västerås Central på morgonen och i centrum på kvällen.

Vi har normalt samtrafik för linjerna 1–6 i centrum kvällstid från klockan 20:30 på vardagar och från klockan 18:30 på lördagar och söndagar. I och med omledningen kommer det inte att bli lika enkelt att byta mellan busslinjer, särskilt under kvälls- och nattrafiken. Linjerna som leds om passerar inte Stora gatan, utan kommer att ha samtrafik vid hållplats Västerås Central. Övriga linjer har kvar sin samtrafik i centrum, vilket gör att byten mellan vissa linjer kommer att fungera sämre än andra.

Under tiden reparationsarbetet pågår hänvisar vi alla bussbyten till Västerås Central.

Flextrafiken

Även flextrafiken påverkas av reparationsarbetet. Från och med den 10 juli till och med den 30 juli stängs flexhållplats 1505 Dressmann XL, Vasagatan 17, av. Det innebär att du inte kommer att kunna boka en resa till eller från den flexhållplatsen.

Du som vill resa till eller från den flexhållplatsen hänvisas i stället till bytespunkten för flextrafiken, flexhållplats 8701 Fiskartorget eller övriga flexhållplatser i centrala Västerås.

När reparationsarbetet är klart kan flexhållplatsen användas som vanligt igen. Arbetet beräknas pågå till och med den 30 juli, men kan ta kortare eller längre tid än planerat.

Bakgrund

På grund av ett akut rörbrott på en avloppsledning vid Vasagatan 15 utför Mälarenergi ett reparationsarbete från och med den 10 juli till och med den 30 juli 2023.

Vasagatan stängs därför av för fordonstrafik mellan Stora gatan och Biskopsgatan/Domkyrkosesplanaden.

Mer information om reparationsarbetet finns på Mälarenergis webbplats.