Datum

Så kör bussarna under Västerås Cityfestival 2024

Västerås Cityfestival pågår från och med torsdag den 27 juni till och med lördag den 29 juni, men delar av festivalområdet stängs av för trafik redan från och med måndag den 24 juni till och med söndag den 30 juni.Det innebär att stadsbussarna i centrala Västerås påverkas under delar av veckan, medan flextrafiken påverkas något längre.

Stadsbussarna påverkas 26–30 juni

Under Cityfestivalen stängs Vasagatan och Stora gatan i centrala Västerås av för trafik. Det innebär att linjerna 1–6, 14 och 21 kör till och från hållplats Västerås Central via Cityringen (Norra, Västra och Södra Ringvägen), enligt kartan nedan.

Kartan visar hur linjerna 1–6, 14 och 21 kör i centrala Västerås under Cityfestivalen.

Linjerna 1, 3, 4 och 14

Hållplatserna Källgatan och Stora Gatan i centrala Västerås stängs av i båda riktningarna från och med onsdag den 26 juni till och med söndag den 30 juni. Det innebär att linjerna 1, 3, 4 och 14 kör till och från hållplats Västerås Central via Cityringen (Södra Ringvägen och Västra Ringvägen). I samband med det stannar linjerna istället vid hållplats Västgötegatan.

Du som vill resa till hållplatserna Källgatan eller Stora Gatan hänvisas till hållplatserna Västerås Central eller Västgötegatan. Om du vill byta mellan busslinjer kan du göra det vid hållplats Västerås Central.

Måndag den 1 juli stannar linje 1, 3, 4 och 14 vid hållplatserna Källgatan och Stora Gatan som vanligt igen.

Linjerna 2, 5, 6 och 21

Sedan den 17 juni 2024 kör linjerna 2, 5, 6, och 21 till och från hållplats Västerås Central via Cityringen, eftersom delar av Vasagatan i centrala Västerås är en gågata under sommaren. Det innebär att linjerna fortsätter att köra runt Cityringen under Cityfestivalen, och till och med den 18 augusti 2024.

Mer information om hur sommargågatan påverkar trafiken finns i nyheten Sommargågata påverkar busstrafiken i centrala Västerås på vl.se. 

Extra nattrafik torsdagen den 29 juni

När Cityfestivalen drar igång, torsdagen den 27 juni, kör stadsbussarna i Västerås som en torsdag fram till klockan 23.45. Från klockan 23.45 gäller fredagens tidtabell. Det innebär att linje 1–6 och linje 21–25 får extra nattrafik som en vanlig fredag från kl. 23.45.

Du kan alltid söka i vår reseplanerare här på vl.se eller i appen för att se när nästa buss går.

Observera att extra nattrafik bara gäller stadsbussarna i Västerås – inte linjerna 511, 514, 515 och 569. 

Flextrafiken påverkas 24 juni–2 juli

Från och med måndag den 24 juni till och med tisdag den 2 juli går det inte att resa till eller från följande flexhållplatser:

  • 1206 Apoteket Hjorten, Stora gatan 36
  • 1501 Stadshotellet, Stora torget 1
  • 8701 Stadshuset, Fiskartorget 1

Du som vill resa till eller från flexhållplatserna ovan hänvisas istället till övriga flexhållplatser i centrala Västerås. På sidan Linjekartor hittar du kartor över alla flexhållplatser i Västerås.

Onsdag den 3 juli kör flextrafiken som vanligt igen.

SM-veckan påverkar också busstrafiken

Västerås Cityfestival drar igång samtidigt som SM-veckan pågår i Västerås. SM-veckan påverkar linjerna 7, 22 och 23 vid Lögarängen i Västerås.

Du kan läsa mer om hur busstrafiken kör under SM-veckan i nyheten Så påverkas busstrafiken av SM-veckan.

Många besökare – planera din resa i god tid

När både Cityfestivalen och SM-veckan pågår samtidigt ökar antalet besökare i Västerås. Det innebär att det kan uppstå störningar och förseningar i busstrafiken.

Därför kan det vara bra att planera och påbörja din resa i god tid, och att hålla koll på läget i busstrafiken på sidan Trafikinformation på vl.se eller i vår app.

Så kör bussarna under sommarens evenemang i Västerås

I sommar arrangeras flera större evenemang i Västerås. Du kan läsa om hur busstrafiken påverkas vid alla sommarens stora evenemang i Västerås på vår samlingssida Sommar 2024