Dags att börja blippa!

Från och med idag så ska du blippa din mobilbiljett istället för att visa den för föraren. Om du inte uppdaterat din app så kan du inte köpa mobilbiljett.

Hur länge gäller min app-biljett?
Från och med måndag den 10 juni ska din app-biljett blippas i bussen för att aktiveras. Biljetten är alltså inaktiv när du köper den och blir aktiv först när du blippar den i bussen. Den inaktiva biljetten har 30 dagars giltighet. När du aktiverar biljetten så har biljetten vanlig övergångstid.

Hur blippar jag min biljett?
Du blippar den genom att hålla din mobil biljettläsaren. Det finns gråa stöd-kuddar på vardera sida om läsarfönstret som ger både ett mjukt skydd för telefonen och markerar det optimala avståndet för skärmen till läsaren. Det spelar ingen roll om telefonen visas liggande eller stående. Huvudsaken är att koden hamnar mitt över läsaren. För att biljetten ska gå att blippa, behöver mobilskärmen vara hel och ren.

Varför blippas min biljett av biljettläsaren?
Det kan ta några sekunder för biljetten att registreras i läsaren. Prova att visa den igen. Skulle det fortfarande inte fungera, be föraren om hjälp.

Det ser ut som att min biljett inte blivit aktiv efter att jag blippat den i läsaren?
Det tar fem minuter för aktiveringen att laddas upp till biljettsystemet och för appen att hämta den. För att biljetten ska kunna aktiveras behöver både telefonen och bussen vara uppkopplade. Detta kan variera beroende på vilken täckning det är i området.

Varför går inte mitt köp genom?
Förutom att kunna göra ett köp behöver du ha uppkoppling samt tillräckligt med pengar för att genomföra köpet. Appen kan hantera Swish, betalkort, Klarna och Företag Flex. Om köpet inte går genom trots att det finns pengar och uppkoppling, kan det bero på en tillfällig störning. Prova med en annan betalmetod om du har möjlighet till det.

Varför får jag felmeddelanden i appen?
För att garantera funktion, prestanda och säkerhet, rekommenderar vi dig att ha senast tillgänglig uppdatering på såväl appen som telefonens operativsystem. Från och med 10 juni 2019 behöver du lägst version 4.2.42 för iOS eller 4.2.22 för Android installerad för att kunna köpa en app-biljett.