Res med skolkort

Skolkortet gäller för fria skolresor med kollektivtrafiken, till och från skolan. Det gäller alltså för två resor per dag. Tänk på att ditt skolkort är personligt. Det är bara du själv som får använda kortet och därmed du som ansvarar för det.
  • Skolkortet ska alltid vara med när du reser. Om du inte har ditt kort med dig kommer du att få betala din resa själv. Om du inte har någon giltig biljett vid biljettkontroll så blir du skyldig att betala tilläggsavgift.
  • När du åker buss visar du upp skolkortet för kortläsaren ombord.
  • När du åker du tåg måste du registrera skolkortet i VL:s automat på perrongen innan du kliver på. Kortet gäller som giltigt biljett tillsammans med kvittot du får från automaten. Det är inte tillåtet att ta ut en biljett till någon annan än dig själv. Om du skulle göra det så räknas det som missbruk av ditt skolkort och du kan förlora ditt skolkort.
  • Vid en biljettkontroll ska du alltid kunna visa upp ditt skolkort. Om du är över 15 år krävs dessutom att du kan visa upp ditt id-kort tillsammans med skolkortet.
  • Man ska ansöka för varje läsår och man har ett skolkort sedan förut behåller sitt skolkort till varje år. Om man blir godkänd så laddas kortet på automatiskt inför varje läsår.