Datum

Volvo Bussar testar framtidens bussteknik i Västerås kollektivtrafik

VL kommer tillsammans med Svealandstrafiken och Volvo bussar under våren 2025 att testa ett nytt innovativt självkörande stödsystem för bussförare i kollektivtrafiken. Stödsystemet innebär att bussen kör själv in och ut från busshållplatsen.



Systemet ska främst avlasta för förarna, men också ge minskad miljöpåverkan, ökad säkerhet och komfort för resenärerna.

Stödsystemet, som utvecklas av Volvo Bussar, genomförs och delfinansieras inom ramen för EU-projektet eBRT-2030 och är ett av flera delprojekt. Målet med just det här projektet är att skapa grunden för hållbara kommersiella autonoma lösningar.

– Även om helt självkörande bussar i linjetrafik utan säkerhetsförare ligger långt fram i tiden kan vi med hjälp av den här typen av ny teknik skapa värde inom flera områden redan nu. Exempelvis hoppas vi kunna minska monotona rörelser för föraren, vilket främjar arbetsmiljön. Tekniken kan också bidra till minskat slitage och skador på bussarna och ge en högre komfort för resenärerna och en tryggare trafikmiljö, menar Joakim Jonsson, Volvo Bussar, som är huvudprojektledare för projektet.

Volvo Bussar har tidigare gjort framgångsrika tester av systemet med förare i testmiljö, men ska nu undersöka hur tekniken fungerar i riktig kollektivtrafik. Bussen, en Volvo 7900 Electric som är utrustad med systemet, kommer att köras i den ordinarie stadstrafiken på linje 1 i Västerås.

– VL och Svealandstrafiken kändes som en självklar partner i genomförandet av den här typen av test. Tillsammans ligger de i framkant och har en vilja och ambition att utveckla kollektivtrafiken. Linje 1 i Västerås är dessutom en optimal teststräcka med flera olika miljöer och hållplatser längs med linjen, säger Joakim Jonsson.

– Det är jätteroligt att Volvo Bussar väljer att göra detta projekt tillsammans med oss i Västmanland, vi ser det som ett kvitto på att vi bedriver bra och innovativ kollektivtrafik”, säger Jenny Landernäs (M), ordförande i Kollektivtrafiknämnden, Region Västmanland.

Förbättrad komfort och säkerhet för resenärer

Med hjälp av den självkörande tekniken blir bussens rörelsemönster mer exakta och lika gång för gång. Det innebär att bussen exempelvis alltid stannar på samma plats och med samma avstånd från plattformen.

– Vi arbetar ständigt för att förbättra resenärsupplevelsen och ser teknikutveckling inom kollektivtrafiken som en viktig pusselbit. Med större förutsägbarhet vid inkörning till hållplatsen kan vi underlätta för resenären, vilket leder till tryggare, snabbare och enklare flöden vid på- och avstigning, säger Mats Ellman, enhetschef planering och utveckling, VL/Kollektivtrafikförvaltningen, Region Västmanland

Bättre arbetsmiljö för förarna

Det självkörande stödsystemet minskar belastning på armar, axlar och nacke för förarna. Eftersom systemet tar hand om in- och utkörning från busshållplatsen kan förarna helt fokusera på trafiksituationen.

– Vi ser stora fördelar med självkörande stödsystem för bussförare för oss som operatörer och vill självklart bidra till att främja teknikutvecklingen. Att skapa en bättre arbetsmiljö för våra förare ligger i vårt största intresse. Att tekniken dessutom kan bidra till minskat slitage och skador på däck leder till kostnadsbesparingar och en minskad miljöpåverkan, vilket är av stor vikt för hela samhället, säger Geert Schaap, chef för Teknik och innovation på Svealandstrafiken.

– Vi ser också fler potentiella användningsområden för den här typen av teknik. Att autonomt kunna köra fordon till exempelvis tvätthall eller laddplats på bussdepån är något som skulle kunna öka vår effektivitet, tillägger Geert.

Vetenskaplig studie i samarbete med Chalmers tekniska högskola

Alla förare som kör testbussen har fått en grundlig utbildning i systemet och oavsett om systemet är aktiverat eller inte är det föraren som har fullt ansvar för bussen. Testperioden kommer att pågå under cirka sex månader. I samband med testerna genomförs också en vetenskaplig studie i samarbete med Chalmers tekniska högskola för att utvärdera upplevelsen hos både förare och passagerare.

Om EU-projektet eBRT2030

eBRT2030 (European Bus Rapid Transit 2030) aims to demonstrate the applicability of a new generation of eBRT systems in different urban contexts with innovative solutions that are economically viable and enhanced with new automation and connectivity functionalities. The main objective is to drastically reduce emissions, pollutants and congestion, supporting the transition towards zero emission sustainable transport across Europe and beyond.

eBRT2030 is coordinated by UITP (the International Association of Public Transport) and gathers 45 partners from across the entire public transport value chain.

Mer information om projektet hittar du på projektet eBRT2030:s webb.