Våra bussar

VL:s bussflotta består av ungefär 180 bussar som kör regional-, stads- och landsbygdstrafik i hela Västmanland. Tio av de bussarna är mindre bussar som kör flextrafiken i Västerås.

Region Västmanland äger tillsammans med Region Örebro dotterbolaget Svealandstrafiken, och det är Svealandstrafiken som kör VL:s bussar runtom i hela Västmanland.

Blandad bussflotta med både biogas och el

För att minska utsläppen och påverkan på miljön är hela VL:s bussflotta fossilfri sedan 2016. Som en fortsatt satsning på en hållbar kollektivtrafik inför vi under 2022 och 2023 fler elbussar i Västerås. Genom att vi använder olika sorters drivmedel blir våra bussar inte beroende av ett specifikt drivmedel, vilket i sin tur minskar sårbarheten och ökar flexibiliteten.

Biogasbussar

Runtom i Västmanland finns totalt 150 biogasbussar som kör regional-, stads- och landsbygdstrafik. VL har också tre mindre biogasbussar som kör i flextrafiken i Västerås.  

Biogas framställs ur organiskt avfall och vallgrödor, som sedan går via en rörledning i marken till bussdepån i Västerås. Till de mindre depåerna i Fagersta, Köping och Sala levereras biogasen med lastbil.

Mängden gas som en buss kan tanka motsvarar ungefär 450–750 km körning beroende på bussmodell.

Björnön_Påo_avstigning2.pngBiogasbuss (ledvagn) i stadstrafik. 

Flexbuss_600x300.jpgMindre buss som kör flextrafiken i Västerås. 

Elbussar

Sedan den 26 september 2022 har VL sex ledbussar och en kortvagn som drivs av el och kör i Västerås stadstrafik på linje 1–7. VL har även sju mindre elbussar som kör i flextrafiken i Västerås.

Ledbussarna som drivs av el laddas nattetid på bussdepån i Västerås, för att kunna köra i trafik dagen efter. En fulladdad elbuss med helt nya batterier har en räckvidd på 250 km. Efter tio år och vid kalla vinterdagar ska de nya elbussarna klara av minst 200 km per laddning. De flesta stadsbussarna kör i snitt 175–275 km under en dag.   

Elbuss-som-kör-på-bussdepån-i-Västerås.pngElbuss (ledvagn) som kör i stadstrafiken i Västerås.

Under hösten 2022 och under 2023 utökar vi antalet elbussar som kör på linje 1–7 till totalt 18 stycken.

Funderar du över något kring våra nya elbussar? Titta om du kan hitta svaret på din fråga bland våra samlade frågor och svar.

HVO-bussar

Utöver biogas- och elbussar finns det tolv VL-bussar som drivs av Hydrogenated Vegetable Oil (HVO). De bussarna körs i landsbygdtrafiken runtom i Västmanland.

HVO-100 är en helt fossilfri biodiesel som ersätter fossil diesel.