Kompletteringstrafik

Om din närmaste busshållplats ligger mer än 1 200 meter från ditt hem kan du ha rätt att åka kompletteringstrafik till närmaste tätort. Det är ett komplement till busstrafiken och är en resa med taxi.

Vad är kompletteringstrafik? 

Kompletteringstrafik är en form av kollektivtrafik, som går på sträckor där det inte finns annan kollektivtrafik i närheten. Trafiken binder ihop sådana platser med en tätort med service, till exempel matbutik och vårdcentral. 

Vem får åka kompletteringstrafik?

Du har rätt till kompletteringstrafik om du är folkbokförd på en adress som ligger mer än 1 200 meter från närmaste hållplats. Hållplatsen ska ha ett minimiutbud av trafik. Det betyder att bussen ska passera hållplatsen minst en gång per dag i varje riktning mellan klockan 8.00 och 18.00 på vardagar.  

Hur ansöker jag om kompletteringstrafik?

Det gör du genom att skriva ut och fylla i blanketten och skicka via post till:
Kollektivtrafikförvaltningen  
Att: Kompletteringstrafik  
Ängsgärdsgatan 12  
721 30 Västerås  

Hur beställer jag kompletteringstrafik?

Din resa beställer du på telefonnummer 020-21 21 21 mellan kl 06.00 och 22.00 alla dagar.  

Hur långt i förväg måste jag beställa en resa?

Beställ din resa senast tre timmar innan du ska åka, men gärna dagen innan.  

Vart får jag resa?

Resan ska göras till närmaste ort inom Västmanlands län som har ett basutbud av handel och service, till exempel matbutik och vårdcentral. Du får resa till och från den adress där du är folkbokförd. 

Hur många resor får jag åka?

Du får boka maximalt fyra resor per vecka. Du kan välja fyra enkelresor eller två tur- och returresor. Du kan resa som mest 16 resor per månad.  

Vad kostar det?

Det kostar 40 kronor per resa. Priset är samma för alla oavsett hur gammal du är eller i vilken del av länet du bor.  

Hur betalar jag?

Du betalar med kort till föraren innan starten av resan eller med faktura. Om du vill betala med faktura behöver du fylla i och skicka in en blankett till oss minst en vecka före du ska resa. Blanketten finns här på sidan.

När kan jag resa?

Resor kan göras helgfri måndag till fredag mellan klockan 09.00 och 14.00. Första resan får påbörjas tidigast klockan 09.00, sista resan ska vara avslutad senast klockan 14.00.  

Hur länge får jag vara borta?

Det måste ha gått minst en timme innan du kan börja din resa tillbaka. Du måste åka tillbaka så att du är hemma senast kl 14.00 samma dag.  

Får jag ha med mig bagage?

Om du meddelar att du vill ha med dig bagage och/eller husdjur när du beställer resan får du ta med dig det utan kostnad. De måste kunna placeras på ett säkert ställe så det inte riskerar säkerheten för andra passagerare. Det är förarens ansvar att alla resenärer kan åka tryggt och säkert.  

Åker jag med andra resenärer?

Ja, det kan du få göra. Det beror på hur planeringen ser ut och vilka som har bokat resor vid samma tidpunkt och adress.