För att bli beviljad färdtjänst ska du ha en varaktig funktionsnedsättning som medför svårigheter att förflytta dig på egen hand eller att resa med allmänna kommunikationer.
Så här ansöker du om ett färdtjänsttillstånd
1. Skicka in en ansökan till oss
Ladda ner blanketten. Fyll i dina uppgifter och beskriv på vilket sätt du har svårigheter att förflytta dig på egen hand. Du kan även skicka med handlingar som styrker din funktionsnedsättning. Skicka in blanketten till oss via post:
Region Västmanland
Kollektivtrafikförvaltningen Färdtjänst
721 89 Västerås
Blankett för att ansöka om färdtjänst (pdf)
2. En handläggare kontaktar dig
När vi har fått din ansökan ringer en handläggare upp dig eller skickar dig en kallelse till besök. Det brukar ske inom tre veckor. Handläggaren ställer frågor för att få veta mer om din funktionsnedsättning och kan be dig om ett läkarintyg.
Om du har frågor under tiden du väntar på besked kan du höra av dig till oss på telefonnummer 021-473 00 00, vardagar klockan 08.00–16.00.
3. Beslut om färdtjänst
Efter att vi har haft kontakt med dig fattar Kollektivtrafikmyndigheten ett beslut om du får resa med färdtjänst. Beslutet grundar sig i lagen om färdtjänst. Beslutet skickas sedan hem till dig med posten.
4. Om du blir beviljad färdtjänst
Om du blir beviljad färdtjänst kan du börja resa. Du beställer din färdtjänstresa genom att ringa 021-473 00 00.
Inom Västerås kommun betalar vuxna personer 40 kronor för en enkel resa. För ungdomar kostar resan 10 kr fram till den dagen då du fyller 20 år.
Som medresenär i Västerås betalar du lika mycket som en färdtjänstresenär, alltså 40 kronor som vuxen och 10 kronor som ungdom.
Inom Sala kommun betalar du som vuxen 42 kronor för en enkel resa. Reser du till en plats som ligger upptill 3 mil utanför kommungränsen betalar du 90 kronor. För ungdomar är kostnaden 21 kronor inom Sala kommun och 40 kronor för resa till plats upptill 3 mil utanför kommungränsen. Ungdomspriset gäller till den dagen du fyller 20 år.
Medresenär betalar som vuxen 42 kronor inom Sala kommun och 90 kronor upp till tre mil utanför kommunens gräns. Ungdom betalar 21 kronor inom Sala kommun och 40 kronor upp till 3 mil utanför kommunens gräns. Barn under 7 år reser kostnadsfritt.
Du betalar din resa med faktura månaden efter. Du får då en samlad faktura för dina resor.
Arbetsresor och fritidsresor vid studier
För att få arbetsresor med färdtjänst ska du skicka in ett arbetsintyg till oss. Bor du i Västerås och behöver fritidsresor vid studier på annan ort, ska du skicka in ett studieintyg till oss via post:
Region Västmanland
Kollektivtrafikförvaltningen, Färdtjänst
721 89 Västerås
5. Om du får avslag på din ansökan
Om du får avslag på din ansökan skickar vi beslutet hem till dig. Enligt lag har du rätt att överklaga beslutet inom tre veckor. I brevet du får från oss kan du läsa hur du gör för att överklaga.
Beställ färdtjänstresa
När du har fått ditt färdtjänsttillstånd ringer du till vår växel för serviceresor. Du når oss dygnet runt på telefonnummer 021-473 00 00.
När du ringer till oss får du göra flera knappval:
Knappval för telefonväxeln (png)
Synpunkter på färdtjänst
Har du synpunkter på en färdtjänstresa? Skicka gärna in dem till oss via vårt digitala formulär:
Synpunktsformulär för serviceresor (extern länk)
Ansök om ledsagare
Om du har ett stort behov av hjälp under din färdtjänstresa kan du ansöka om att få ta med en ledsgare, som följer med kostnadsfritt. Behovet av hjälp ska vara knutet till själva resan i fordonet och inte till vistelsen vid resmålet. Du ordnar själv med ledsagare, men kan ansöka om bistånd hos din hemkommun om du behöver hjälp med det. För att ansöka om ledsagare använder du den här blanketten:
Ansökan om ledsagare (pdf)