Datum

Avgift återinförs på VL:s bussar i Fagersta kommun

Måndag den 19 augusti 2024 återinförs avgiften i busstrafiken i Fagersta kommun. Det innebär att du behöver ha en giltig VL-biljett för att resa med buss i kommunen.



När avgiften återinförs behöver du ha en giltig VL-biljett för att resa med både busslinjer som bara kör inom kommunen och busslinjer som kör mellan Fagersta kommun och andra kommuner. Det innebär att du behöver köpa en VL-biljett innan du kliver ombord på följande busslinjer:

  • Fagerstalinjen
  • Linje 82
  • Linje 83
  • Linje 84
  • Linje 500

Du behöver också ha en giltig VL-biljett för att resa med anropsstyrd trafik och kompletteringstrafik i Fagersta kommun.

Biljetter och priser

De flesta av våra biljetter går att köpa med kommun- eller länsgiltighet. En kommunbiljett gäller inom en kommun, och en länsbiljett gäller för resor både inom och mellan kommuner i Västmanland. Vi har allt från enkelbiljetter för dig som reser enstaka gånger, till 365-dagarsbiljetter för dig som reser dagligen.

På sidan Våra biljetter kan du läsa mer om vilka biljetter som finns.

Köpa biljetter

Du kan köpa din biljett och ladda ditt resekort på flera olika sätt:

  • i VL-appen.
  • via Mina sidor.
  • hos våra ombud. På sidan Våra ombud hittar du ditt närmaste ombud.
  • genom att blippa ditt betalkort ombord på bussen (gäller bara enkelbiljetter). Mer om det hittar du på sidan Res med betalkort.

På sidan Köpa biljett hittar du mer information om var du kan köpa dina biljetter. Med hjälp av Prisguiden kan du se vad våra biljetter för stads-, landsbygds- och anropsstyrd trafik kostar.

När du reser med kompletteringstrafik kostar det 40 kronor per resa, och du betalar via faktura. Priset för resor med kompletteringstrafik är samma för alla oavsett hur gammal du är eller i vilken del av länet du bor.

 

Linje 82 – fortsatt avgiftsfri i Surahammar

Linje 82 kör mellan Fagersta och Surahammars kommun. När Fagersta kommun återinför avgiften i busstrafiken behöver du ha en giltig kommunbiljett när du reser med linje 82 inom Fagersta kommun. Du behöver också ha en giltig kommunbiljett om du reser från Fagersta kommun till Surahammars kommun och tvärtom.

Om du bara reser med linje 82 inom Surahammars kommun behöver du inte ha någon biljett eftersom VL:s busstrafik är avgiftsfri i Surahammar.

Linje 500 – resor med regional busstrafik inom Fagersta kommun

Om du vill resa med regional busstrafik i Fagersta kommun – i det här fallet linje 500 – behöver du ha en giltig VL-biljett, precis som vanligt:

  • Om du reser med linje 500 mellan två hållplatser inom Fagersta kommun behöver du ha en kommunbiljett.
  • Om du reser med linje 500 mellan olika kommuner behöver du ha en länsbiljett.

Bakgrund

Sedan år 2018 har det varit avgiftsfritt att resa med VL:s bussar inom Fagersta kommun. Det är kommunen som finansierar busstrafiken i Fagersta kommun och som nu har beslutat att återinföra avgift på bussarna. Läs mer om beslutet på Fagersta kommuns webb.